Deelname aan het Nationaal Modelvliegkamp staat open voor iedereen! Het is dé plek om modelvliegers uit andere streken te ontmoeten en van elkaar te leren en samen plezier te beleven aan onze mooie hobby. Ideaal om je modelvlieghorizon te verbreden en andere takken van de hobby te zien en te ervaren.
Je hoeft geen lid te zijn van een club of andere organisatie. Het Nationaal Modelvlieg Kamp is bedoeld voor modelvliegers die al enige ervaring met hebben met vliegen. De minimumleeftijd om mee te kunnen doen is 16 jaar. Ben je jonger dan 16, dan kan dat onder begeleiding van een volwassene. Daarmee sluiten we ook aan bij de eisen van het EU-vliegbrevet.
Deze keer zijn we voor de 2e keer te gast bij de Modelvliegtuigsport vereniging Almere. Behalve een prima onderhouden grasmat en bijbehorende ruime pits, vinden we een gezellig clubgebouw dat tijdens het kamp als onderkomen voor de organisatie en EHBO-post dienst zal doen. Voorts is er ruime parkeer- en kampeer gelegenheid, grenzend aan het veld. De bestaande – in het clubhuis aanwezige - sanitaire voorzieningen zullen voor de kampperiode worden aangevuld met een mobiele douchewagen. Voor het veilig laden van accu’s, LiPo’s etc. wordt een speciale container op het terrein geplaatst.
Klik hier voor de locatie van de MVA in Google Maps.
Er wordt een grote tent van ca. 24 x 14 meter geplaatst op het veld. Deze is in de avond verlicht en er ligt een houten vloer. Hier zullen de maaltijden worden gebruikt en is er tevens voldoende ruimte om te bouwen, repareren en het stallen van modellen.
Voor meer informatie over de MVA klik hier.
In 2024 start het kamp op zaterdag 3 augustus en eindigt op zaterdag 10 augustus. Op zaterdag de 3e ben je welkom vanaf 14:00 en op zaterdag de 10e vertrekken we rond 12:00.
Gedurende het kamp is er veel tijd om vrij te vliegen, maar er worden ook diverse wedstrijdjes en andere activiteiten georganiseerd. Zo is er een wedstrijd voor de mooiste modellen, een 'modelvlieg-stoelendans' en een zweefwedstrijd. In de avond wordt er gebouwd en zo nodig gerepareerd. Maar je kunt ook rustig met een drankje bij elkaar zitten. Dit zijn ideale momenten om kennis en kunde van anderen op te doen.
Het exacte programma wordt enkele weken voor het begin van het kamp verstuurd naar degenen die zich hebben ingeschreven en wordt dan ook geplaatst op deze site.
Je overnacht in een zelf meegebrachte tent, camper of caravan. Deze mag geplaatst worden op de aangewezen tijdelijke kampeerplaatsen, grenzend aan het vliegveld. Omwille van veiligheidsredenen kunnen – voor zover voorradig - uitsluitend caravans/campers van stroom worden voorzien. Uiteraard zijn de nodige sanitaire voorzieningen aanwezig. Gedurende de kampweek wordt een douchewagen op het terrein geplaatst en zal het clubhuis zijn opengesteld voor toiletbezoek.
Eten doen we in de grote tent die op het terrein naast het clubhuis wordt geplaatst. De maaltijden worden voor ons dagelijks verzorgd door een cateringbedrijf. Er hoeft dus ook niet afgewassen te worden.
Gedurende het kamp staan er een aantal koelkasten die te alle tijden gevuld zijn met water, frisdrank en licht alcoholische drank. Deze dienen door middel van een bij de kampleiding aan te schaffen strippenkaart te worden afgerekend. Drankjes en snacks zijn dus níét inbegrepen.
Ontbijt: In de ochtend is er een lopend ontbijtbuffet waarbij tevens een lunchpakket voor de middag kan worden klaar gemaakt.
Lunch: Rond lunchtijd zal er worden gezorgd voor koffie/thee/melk en wat warms zoals een kop soep.
Diner: ’s Avonds is er een warme maaltijd en één keer een barbecue. In de avond worden er tosti’s en snacks gebakken die ook met de strippenkaart af te rekenen zijn.
Mocht je speciale dieetwensen hebben, dan kun je dit bij inschrijving aangeven en zal daar rekening mee worden gehouden.
De OLC beschikt over een mooi grasveld en in de directe omgeving zijn weinig obstakels. Wel is er een no-fly-zone waar niet vlogen mag worden i.v.m. overlast voor omwonenden.
Op het kamp vliegen we volgens de onderstaande 3 reglementen:
Regeling Modelvliegen (Nederlandse overheid)
Basis Veiligheidreglement Modelvliegsport (KNVvL)
Lokaal terreinreglement (MVA)
Het terrein van de MVA bevind zich op geringe afstand van vliegveld Lelystad. Daardoor komen er regelmatig full-size vliegtuigen en helikopters voorbij. Daar moeten we uiteraard uit de buurt blijven. We verwachten dat je zo snel mogelijk je model landt zodra dit het geval is.
Qua geluid mag je model maximaal 80db produceren. Dus zorg dat je brandstofmodel is voorzien van een fatsoenlijke demper. In overleg met ons kan er ook met jets en turbines gevlogen worden. Opstijgen met dergelijk model is misschien wel een probleem, aangezien er geen asfaltbaan is.
Je dient KNVvL-gebrevetteerd te zijn om solo te mogen vliegen en uiteraard WA-verzekerd. Dit kan een individuele WA-verzekering zijn of een collectieve WA-verzekering die je hebt via je club of van een overkoepelende organisatie zoals bijvoorbeeld de KNVvL of VML.
Sinds 31 dec. 2020 dien je je modellen te voorzien van een RDW-exploitantennummer. Voor deelname aan het kamp is een persoonlijk exploitantennummer noodzakelijk, je kunt dus geen gebruik maken van een ‘club-nummer’. Tevens dien je in het bezit te zijn van een EU-vliegbewijs A1/A3. Voor informatie over het RDW-exploitantennummer klik hier. En voor informatie over het vliegbewijs klik hier.
Er zullen per categorie (zweef, motor, heli en multikopters) één of meer bevoegde instructeurs c.q. examinators aanwezig zijn die je kunnen helpen bij het behalen van een KNVvL-brevet als je dat nog niet mocht hebben voor een bepaalde categorie.
Inschrijven kan op deze site zodra de inschrijving van het kamp is geopend. Meestal dat is mogelijk vanaf begin februari. Uitsluitend inschrijvingen voor volledige deelname aan het kamp kunnen worden geaccepteerd. Het is dus niet mogelijk om je voor een aantal losse dagen op te geven.
Voor onze voorwaarden klik op de link Algemene Voorwaarden boven aan de pagina.
DEELNEMERSBIJDRAGE: € 375 p.p. all in. Incasso van het inschrijfgeld vindt plaats rond 15 juni. Voor inschrijvingen die na 15 juni worden ontvangen, worden extra administratiekosten van € 10,00 in rekening gebracht.